Lystfiskeren
Link
Cookies
Fisk og steder
Fiskerityper
Fiskearter
Fiskepladser
Grej
Stænger og hjul
Endegrej
Andet udstyr
Oven vande
Fiskebøger
Fiskehistorier
Lystfiskeri i Nordjylland
Lystfiskeren -> Fisk og steder -> Fiskerityper -> Hornfiskeri   
Log ind


Makrelfiskeri

Hornfiskeri img_system/navi_prev_000000.png

Sildefiskeri

Fladfisk fra stranden

Torsk og sej fra kysten

Fiskeparker

Geddefiskeri

ViggoWeb

Fiskerityper


Hornfiskeri


Hornfiskeri kan alle tage del i; det gælder bare at finde de rette steder på de rigtige tidspunkter, så er der sjovt fiskeri i vente.

fisk/hornfiskestime-702x234.jpg

Sidst i april starter er jeg igen som stamgæst ved Limfjorden, for så er hornfiskene på vej ind til det lave vand i de danske fjorde for at gyde. Hornfiskene kan fanges både ved spinnefiskeri, med prop og sildestykker samt ved fluefiskeri.

Spinnefiskeri

Jeg finder mine slanke 22-25g tobisblink frem. Jeg har pillet krogene af dem og har i stedet for bundet mindre trekroge str. 10 på 5-7 cm lange tavser med en løkke i modsatte ende, så de kan sættes bagest i blinkene. I stedet for tavsen med trekroge kan benyttes silkesnor (kan købe i grejbutikker).

Fiskeri med prop

Styroporflaad med sildestykke på trekrogenDesuden binder jeg også nogle trekroge (enkeltkrog kan også bruges) str. 10 på 50-70 cm lange 0,25-0,32 nylonliner ligeledes med en løkke i modsatte ende. Så kan jeg sætte et halvstort styroporflåd (flamingoprop) 50-70 cm oppe på stangens hovedline, og afslutte med et 4-6 grams gennemløbslod samt en hægtesvirvel. Så er det bare at sætte et mindre, let skråtskåret sildestykke på krogen, gerne så slidestykket kan „daske lidt“, og kaste ud. Lad ikke proppen bare ligge og flyde med strømme/vinden men træk lidt ind en gang i mellem, så det giver lidt bevægelse i sildestykket..

Hornfiskene er kannibaler, så du kan bruge hornfiskestykker i stedet for sildestykker  – nogen siger endda, de virker meget bedre og sidder bedre fast på krogen.

Især når solen står højt på himlen og bager, er propfiskeri en rigtig god og behagelig fiskemetode - men pas på solskoldning!

Jeg benytter helst en fast prop frem for et glideflåd til hornfiskeri, da jeg flere gange har erfaret, at den stang med det faste styroporflåd fanger flere hornfisk end den med glideflåd, selv om forfang og sildestykkerne er ens. Jeg har ikke svaret på hvorfor.

Gydetid i fjordene

Jan med hornfiskI april og først i maj når hornfiskene er på vej op i fjordene for at gyde, kan det måske være mere givtigt at spinne efter dem. Hornfiskene går i overfladen og er legesyge, så hurtig indrulning og små korte ryk i stangen lokker dem til hug. Ved hornfiskeri skal man også eksperimentere - prøv forskellige farver og forskellige tempi.

Fra først i maj, eller hvis du får ondt i ryggen af at spinne, er en prop i overfladen og slidestykker en lille meter under ret effektivt – og afslappende, hvis der ikke er for meget strøm eller vind. Lad ikke bare flådet ligge og flyde med strømme/vinden men træk lidt ind en gang i mellem.

Hornfiskesæsonen i Limfjorden varer vel en god måneds tid, hvor efter de søger ud i Kattegat igen. En tommelfingerregel er, at det på gundlovsdag kan lade sig gøre at fange hornfisk i Limfjorden.

Sommerædegilde

Henover sommeren kan hornfiskene fanges langs Kattegats og Skagerraks kyster. Så hvis du ikke kan komme ned til markrellerne, når du propfisker, kan du tage hornfiskene i stedet for.

I august/september har jeg fanget hornfisk fra Løkken Læmole. En prop på snøren og sildestykker på trekrogen og så lade det flyde ud ad. Når vinden og især strømmen er rigtig, kan proppen flyde langt ud, men selv 10 meter fra molen kan de også svømme forbi.

Aalborghavnefront


 Læs mere om hornfisk
 Læs mere om forfang

Dato  13-08-2016img_system/navi_next_000000.pngTop
Lystfiskeri i Nordjylland
ViggoWeb Lystfiskeren
Vendsyssel
Kontakt
E-mail lystfisker(at)viggoweb.dk
E-mail webmaster webmaster(at)viggoweb.dk
MMX-CMS v.2.5.0 - 2018.07.18. ViggoWeb ©2010-2022