Lystfiskeren
Link
Cookies
Fisk og steder
Fiskerityper
Fiskearter
Fiskepladser
Grej
Stænger og hjul
Endegrej
Andet udstyr
Oven vande
Fiskebøger
Fiskehistorier
Lystfiskeri i Nordjylland
Lystfiskeren -> Grej -> Endegrej   
Log ind


Forfang

Spinnere

ViggoWeb

Endegrej

Hvad skal man sætte for enden af fiskelinen – prop eller spinner?

grej/glideflådsildivand-702.png

Der er forskellige former for fiskeri med stang og snøre. Hvilket endegrej man skal vælge, er afhængig af hvilke fisk man går efter, årstiden, vind og vejr, hvor man fisker og ikke mindst hvilket temparement, man har.

Medefiskeri

Mederiskeri er den ældste form for fiskeri og er almindeligvis propfiskeri eller bundfiskeri, hvor der benyttes en eller anden form for vegetabilsk madding, så som orm, småfisk/fiskestykker, powerbait.

Ved propfiskeri i fx put&take eller efter hornfisk og makrel monteres en prop på linen, derefter et lod og yderst en krog, hvor maddingen kan sættes fast.

Til bundfiskeri efter fx rødspætter og skrubber kan man montere et bundtackel, som er en opbinding af flere kroge og med et 30-80 grams lod i enden.

Polefiskeri er en special form for mederiskeri, hvor du fisker med fx en lang, delbar, 6-16 meter lang stage uden øjer og hjulholder. På linen monteres et flåd, lod og krog.

Spinnefiskeri

Spinnefiskeriet behøver ikke kun være fiskeri med spinner, men også andre former for kunstagn, der trækkes horisontalt gennem vandet.

Kunstagnen kan være en enkelt spinner, blink, wobler eller en jig, som trækkes i passende hastighed og måske i ryk gennem vandet – dybt eller højt, alt efter hvor i vandsøjlen fiskene befinder sig.

Spinner man efter sild eller makrel, benytter man et forfang med 3-5 „pyntede“ kroge efterfulgt af et spinnelod eller en blink.

Man kan også „spinnefiske“ med prop. Bombardaflåddet muliggør at fiske vandret med småfisk/fiskestyller og fluer som madding.

Pirkefiskeri

Fisker man fra båd, kan man fiske lodret efter fx torsk. Nederst på linen hægtes en pirk, ofte 80-400 gram, og eventuelt med et forfang mellem hovedline og pirken. Forfanget fx kan være gummidyr, der illuderet blæksprutter eller rejer.

Det nyeste kunstagn til pirkefiskeri er tunge jigs med bløde haler og som ligger vandret i vandet.

Fluefiskeri

Fluefiskeri kræver en fluestang med -hjul og endegrejet med forfangsline og fluer er et kapitel for sig selv, som jeg ikke har studeret nøjere.

Lystfiskeri i Nordjylland
ViggoWeb Lystfiskeren
Vendsyssel
Kontakt
E-mail lystfisker(at)viggoweb.dk
E-mail webmaster webmaster(at)viggoweb.dk
MMX-CMS v.2.5.0 - 2018.07.18. ViggoWeb ©2010-2022