Lystfiskeren
Linetyper
Mange tænker nok nylonliner, når snakken falder på fiskeliner. Det er også den klassiske line, som er brugt i stor stil siden den kom frem i slutningen af 50'erne. I dag er der mange forskellige slags fiskeliner med meget forskellige egenskaber, og hvor de mest almindelige er nylonlinen og fletlinen. 
pixabay/enginakyurt-fishing-rod-3668513-800x450.jpg

Hvad man bedst kan lide, er en personlig vurdering og en smagssag. Jeg har selv i de sidste 10-15 år brugt fletline og har endda på et et tidpunkt købt en 1800 meters rulle 0,17mm Fireline. Den bruger jeg på de fleste hjul bortset fra min havpirkestang og min triggerstang med multiplikatorhjul – og selvfølgelig fluestangen og -hjulet.

Snøre til multiplikatorhjulene (hhv. 0,30 mm og 0,21 mm) køber jeg altid i „løs vægt“ og oprullet på hjulene i en fiskegrejforretning, Det er, når alt kommer alt, nok billigere på den måde, da jeg kun køber, hvad der lige kan være på hjulene.

Nylonlinen

Den moderne nylonline er lavet at forskellige polymer. Linen er blød og elastisk og er derfor mere modstandsdygtig overfor pludselige ryk som fiskestangens bøjelighed og hjulets bremse ikke kan absorbere. Derfor er den også sværere at give modhug med under længere udløb, og den giver en ikke særlig god kontakt til og føling med endegrejet. Til gengæld er den lettere at binde enkle, holdbare knob og løkker med og er de bundet rigtig, beholder nylonlinen sin brudstyrke.

grej: nylonline-320.jpg Nylonliner har ofte en længere hukommelse og har derfor tendens til at sno sig, selv om den er rullet ud.

Dens lave vægtfylde gør, at den synker langsomt i vandet, suger op til 10% vand og er let at se både i og over vandet. I mange situationer er det en fordel at kunne se linen over vandet, men det er et spørgsmål, om det er en fordel under vandet.

Kommer der knuder på linen eller kommer man til at flette line med naboen under fiskeriet, er problemet relativt let at løse, når nylonlinen filtrer.Nylonliner påvirkes af UV-lyset og mørnes forholdsvis hurtigt. Hvis man fisker meget, kan man regne med at skulle skifte line hvert eller hvert andet år, da det vel er de færreste, der opbevarer sine fiskehjul et mørkt og køligt sted.
Nylonliner kan fåes i et utal af farver og et bredt udvalgt af tykkelser til rimelige og endda små priser.

Fletline

grej: fireline-280.jpgDen flettede line er meget stiv i tør tilstand, men bløder lidt op, når den bliver våd, da den optager vand. Den bevarer dog sin uelastisitet, og derfor giver den en god kontakt til og følig med endegrejet. Fletlinen er stærkere end nylonlinen, og derfor man kan bruge en tyndere udgave, der giver mindre luftmodstand i kastet og er lettere at holde i stærk strøm. Til gengæld slider fletlinen mere på stangøjer og hjulbøjler.

Fletliner er kun let synlige i vandet, og især de mørke udgaver er desværre også svære at se over vandet.

Man skal nogle gange give en ekstra vinding, når man binder knob i tør tilstand, selv om våde fletlineknuder kan være umulige at få løset igen.

Fletliner påvirkes ikke af UV-lyset, men de slides og kan trevle. Dog kan de holde væsentlig længere end nylonlinerne, hvis man husker at skylle hjul og line godt efter hver fisketur. Fletline er i indkøb noget dyrere end nylonline, men da det holder bedre og i længere tid udjævnes den reelle prisforskel – måske til fordel for fletlinen.

Fletliner fås i nogle enkelte farver og i et pænt udvalgt af tykkelser.

Fluorocharbonline m.fl.

grej: fluorocarbon-210.jpgFlourcarbon bruges blandt andet som forfangsline på grund af sine kvaliteter og af prisen. Det er en stiv og uelastisk polyethylen-line, der er usynlig i vandet, suger ikke vand, påvirkes ikke af UV-stråler og så er den hurtigsynkende. Til gengæld skal man binde stærkere knob og løkker, da PE-liner er væsentlig glattere.

Prisen på de nye stærke liner er i dag så lave, at man kan bruge linerne som hovedline. Man skal dog være opmærksom på at stangøjerne slides væsentlig mere og hjulets bremse skal være ordentlig indstillet. Problemet med slidet på øjerne kan afhjælpes ved at købe stænger med slidstærke øjer.

Linetykkelse

Tykkere line giver større brudstyrke, men tilgengæld giver tyndere line både mindre luftmodstand og mindre vandmodstand. Er lange kast nødvendigt, skal man vælge en så lille linetykkelse som muligt i forhold det den „fiskevægt“ og modstand man påtænker at trække ind. Ved fiskeri i stærk strøm, skal linetykkelsen også en faktor, man skal regne med.

Bruger du multiplikatorhjul skal du også lige huske på, at for tynde liner kan „skære“ sig ned i rullen, når du ruller ind med stor belastning.

Linefarve og synlighed

Det er en god ide til hovedlinen at vælge en farve, der er til at se ovenvande, og som er lidt diskret under vandet. Nogle fisk fx havørred og makrel er mere „linesly“ end fx fladfisk og torsk. Som forfangsline er det fornuftigt at vælge en så usynlig line som muligt.

MMX-CMS v.4.0.2 - 2024.02.10. ViggoWeb ©2023-2024